Rozpočet kraje pro rok 2003 by měl být vyrovnaný

27. listopad 2002

Návrh rozpočtu Jihočeského kraje pro rok 2003, který v pondělí schválili krajští radní, počítá s vyrovnanými příjmy a výdaji ve výši téměř osmi miliard korun. Vlastní příjmy by měly tvořit 950 milionů korun, zbytek jsou účelové dotace od státu, řekla dnes novinářům mluvčí krajského úřadu Mária Ptáčková.

Kraj tedy bude moci plně rozhodovat o necelé osmině svého rozpočtu. Zbytek bude jeho kontem většinou pouze protékat do škol, nemocnic, na dopravní obslužnost a další kapitoly, které dotuje státní rozpočet. Podle Ptáčkové je navíc již dnes zřejmé, že na některé činnosti, které kraj zdědí po okresních úřadech v rámci reformy státní správy, nebude dostatek peněz. Jako příklad uvedla preventivní prohlídky branců, které podle ní budou uhrazeny zřejmě jen na několik měsíců. Jihočeský hejtman Jan Zahradník proto hodlá na tyto skutečnosti upozornit vládu. Radní schválili rezervu kraje v rozsahu necelých 15 milionů korun, která se zřejmě stane předmětem diskuse mezi zastupiteli. Některým by se totiž mohla zdát příliš nízká i v souvislosti s letošními povodněmi, odhadla mluvčí. Návrh rozpočtu nyní musí projednat rozpočtový výbor zastupitelstva, poté o něm budou rozhodovat zastupitelé. Ti ho dostanou na stůl 17. prosince.

Letošní rozpočet kraje si "vystačil" se 4,46 miliardy korun, z toho 3,5 miliardy činily dotace. Samotné fungování kraje přišlo na 767 milionů korun, rezerva činila 141 milionů korun. V průběhu roku však pod kraj postupně přecházely školy a další instituce, od roku 2003 navíc úřad převezme okresní nemocnice. Vzroste také počet úředníků, kteří do Českých Budějovic přejdou ze zaniklých okresů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio