Rekonstrukce prachatické radnice se neobešla bez překvapení

18. srpen 2004

Rekonstrukce budovy Nové radnice na Velkém náměstí v Prachaticích, která začala letos v červenci, přinesla mnohá překvapení. Restaurátorské průzkumy odkryly původní barevné řešení, které koresponduje s dioritem, stavebním kamenem těženým v Prachaticích. Zajímavá je také socha Justice ve výklenku štítu radnice.

Původní barevný odstín byl při opravách ve 20. letech změněn na hnědý, poté měla radnice barvu červeného okru a naposledy světlého, řekla ČTK místostarostka Hana Rabenhauptová. Dodala, že na svém posledním zasedání schválila městská rada návrat k původní barevnosti, tedy barvě dioritu. Bez zajímavostí není ani socha Justice ve výklenku štítu radnice. Figura mladé a důstojné ženy nese na hlavě korunu vytvořenou z městských hradeb a v levé ruce drží meč. Její výraz symbolizuje hrdost města. Podle Rabenhauptové bylo dokonce zkoumáno, zda socha v minulosti nedržela v ruce váhy nebo něco podobného a není obdobou sochy Spravedlnosti na prachatické kašně.

Rekonstrukce budovy si vyžádá 2,77 milionu korun. Město na ni dostalo dotaci z programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury ve výši 2,44 milionu korun. Opravy by měly hotovy na sklonku září.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio