Rekonstrukce lávky pro cyklisty trvala 5 měsíců

14. prosinec 2004

V Českých Budějovicích minulý týden skončila po téměř pětiměsíční rekonstrukci uzavírka cyklistické lávky přes silnici E55 u sportovní haly. Nová lávka s lepšími parametry je součástí cyklostezky spojující českobudějovická sídliště s centrem.

Akce, jejímž investorem je město, přišla na 23,8 milionu korun, přičemž 12,8 milionu činila dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. "Při rekonstrukci jsme lávku rozšířili z původních 2,4 na 4,3 metru. Z obou stran je bezbariérový přístup s mnohem mírnějším sklonem oproti původní stavbě. Vidět je i nové zábradlí a patrný je i kvalitnější povrch," řekl ČTK ředitel dodavatelské firmy Edikt Ivan Míšek. Záměrem stavbařů při rekonstrukci podle něj bylo především co nejméně omezit provoz na velmi frekventované silnici E55 a minimalizovat dopad stavby na okolní prostředí. Proto nejprve během noční uzavírky silnice snesli celou mostovku lávky a po repasi mimo staveniště ji opět za noční uzavírky vložili zpět na předem upravené mostní podpěry. Obnovení lávky je součástí plánů města na postupné vybudování dostatečně husté sítě cyklistických stezek a spojení stávající úseků tras a stezek. V tomto a příštím roce přibude ve městě zhruba deset kilometrů nových tras za 18 milionů korun.

Z průzkumu, který si město nechalo zpracovat, vyplývá, že cyklistická doprava nyní tvoří devět procent všech cest vykonaných během dne. Zlepšením technických a bezpečnostních podmínek by mohl podle této studie podíl cyklistické dopravy dosáhnout až 16 procent.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio