Regulační poplatky za necelých 5 miliónů uhradí za pacienty Jihočeský kraj

6. březen 2009

Necelých 5 miliónů zaplatí na regulačních poplatcích za pacienty za měsíc únor Jihočeský kraj. V rozpočtu má na letošní rok na tyto účely připravenu částku ve výši 100 miliónů korun. Pokud pacienti nechtějí, nemusejí platit regulační poplatky v sedmi jihočeských nemocnicích, šesti nemocničních lékárnách, na záchrance a na první pomoci - tedy v zařízeních zřizovaných a zakládaných Jihočeským krajem.

Nejvíce peněz uhradí kraj za pacienty hospitalizované v nemocnici - 2 milióny 800 tisíc korun, za ošetření lidí na pohotovosti necelých 390 tisíc korun a za ošetření v ambulancích 480 tisíc korun. V krajských lékárnách pak úhrada poplatků za únor činí 1 milión 140 tisíc korun.

Největší zájem o dar mají pacienti v lékárnách, tam se 70 - 80 procent pacientů podepíše darovací smlouvu a nehradí třicetikorunový poplatek. V ambulancích poplatek hradí zhruba polovina pacientů a druhá polovina přijímá dar od kraje. Zájem pacientů o šedesátikorunový dar za každý den hospitalizace v nemocnicích rostl v průběhu měsíce postupně.

autor: Ivan Mls
Spustit audio