Registraci vodáků u Soumarského mostu na Šumavě provázely zmatky

10. srpen 2009

Rušno bylo v sobotu po ránu u Soumarského mostu na Šumavě. Vltava je v tomto úseku až do Pěkné sjízdná bez předběžné registrace a tedy bez omezení v případě, kdy má její hladina 61 a více centimetrů. Vodočet na Soumarském mostě ukazoval 61 centimetrů.

V infocentru ve Stožci se tak lidé dozvěděli, že mohou na řeku vyjet bez registrace a poplatku, přímo na Soumarském mostě je ale pracovnice registračního centra nechtěla na řeku bez registrace a poplatku pustit, řekla Českému rozhlasu Jana Bláhová z tamní půjčovny lodí Votus: "Nastal tu opravdový chaos. S nikým se nejde domluvit, všichni mají dovolené nebo jsou někde schovaný."

Český rozhlas proto o celé situaci informoval ředitele Správy Národního parku Šumava Františka Krejčího, který celou situaci prověřil. Jak řekl, informační středisko podávalo vodákům správnou informaci, pochybila pracovnice registračního místa na Soumarském mostě: "Informační centrum podávalo správnou informaci, že při 61 centimetrech je řeka splavná bez registrace. Brigádnice, kterou najímáme jako správkyni splouvání, podávala informaci, že při 61 centimetrech se už splouvá s regulací."

autor: Ivan Mls
Spustit audio