Raffaelova Sixtinská madona slaví pět set let

23. květen 2012

Desetitisíce lidí přijíždí každý rok do Drážďan za světoznámými uměleckými sbírkami. Nejznámější jsou ty vystavené v drážďanském zámku Zwinger a mezi nimi co do proslulosti určitě vede Raffaelova Sixtinská madona.

Bohorodička s líbezným obličejem, kterou pozorují dva buclatí andílci, se dá bez nadsázky nazvat kultovním obrazem. Letos obraz slaví pěti sté narozeniny a tak Zwinger přichystal velikou výstavu.

Krom samotné madony na ní bude k vidění na dvě stě exponátů, včetně mnoha špičkových děl zapůjčených z renomovaných evropských muzeí. Jejich prostřednictvím výstava poprvé převypráví celý příběh unikátního Raffaelova díla.

Část výstavy je věnována i oněm dvěma andělíčkům. Jejich roztomilé tvářičky s trochu legračním a trochu otráveným výrazem se objevují nejen na upomínkových předmětech z Drážďan, ale i na všelijakých jiných výrobcích, které se většinou pohybují daleko za hranicí kýče.

Výstava Die Sixtinische Madonna – Raffaels Kultbild wird 500. potrvá od 26. května do 26. srpna v Galerii starých mistrů.


Zvětšit mapu
Spustit audio