Radary zatím v Českých Budějovicích rychlost měřit nebudou

11. únor 2009

Za pět let mělo město České Budějovice získat milióny korun. A to na pokutách od řidičů, kteří by překročili stanovenou rychlost a zachytili by je radary. Několik radarů už cvičně rychlost měřilo a město se proto rozhodlo je instalovat.

Jenže antimonopolní úřad vyhlášený tendr na měření rychlosti zrušil kvůli několika chybám, které podle něj mohly výsledky ovlivnit. Protože město České Budějovice s vítěznou firmou Czech Radar nepodepsalo smlouvu, vyhne se pokutě.

Primátor Juraj Thoma k rozhodnutí antimonopolního úřadu dodal: "Úřad na ochranu hospodářské soutěže definitivně zamítl i dovolání proti svému původním verdiktu. To de facto znamená, že soutěž zrušil. Město České Budějovice jako vyhlašovatel soutěže má nyní dvě možnosti, buď se ještě obrátí na soud s žádostí o přezkum rozhodnutí ÚOHS, nebo respektovat rozhodnutí a soutěž zrušit. V případě eventuálního zájmu o instalaci těchto zařízení, může vypsat soutěž znovu."

Radary měly měřit rychlost na deseti českobudějovických křižovatkách. Podle primátora Juraje Thomy zatím ještě radnice není rozhodnuta, jak bude postupovat dál: "V tuto chvíli k tomu nepadlo žádné usnesení na úrovní rady města, takže ta teprve bude muset rozhodnout o tom, zda město půjde do nové soutěže. Z mého pohledu každé opatření, které přispěje k tomu, aby se v Českých Budějovicích jezdilo bezpečněji a i lidé se cítili bezpečněji, stojí za to."

Spustit audio