Řada jihočeských měst a obcí se připojuje akci Vlajka pro Tibet

10. březen 2010

Město České Budějovice se dnes už poosmé připojuje k celosvětové akci Vlajka pro Tibet. Právě 10. března roku 1959 čínští vojáci násilně potlačili v hlavním městě Tibetu - Lhase povstání proti okupaci, které si vyžádalo 80 tisíc mrtvých Tibeťanů.

Vlajka pro Tibet, která má zároveň znovu upozornit na nedodržování základních lidských práv ze strany Číny, zavlaje u průčelí českobudějovické radnice.

Primátor města Juraj Thoma k jednodenní podpoře Tibetu uvedl: "Na všechny pochybnosti o smysluplnosti této akce odpovídám, že to je jediná možná forma vyjádření solidarity s Tibetem. S velkým zadostiučinění vždy vzpomínám na dobu, kdy bývalé Československo žilo za politické nesvobody, tak se na celém světě našli lidé, kteří nepřemýšleli o tom, jestli nějakým symbolickým vytažením československé vlajky nebo podpisem pod petici pomohou. Považovali to za projev solidarity vůči těm, kteří v podmínkách nesvobody žili. Proto tibetská vlajka na českobudějovické radnici."

Vlajka pro Tibet půjde dnes vzhůru také u táborské radnice. Pozadu s vyvěšením vlajky na podporu Tibetu ale nezůstanou ani na Prachaticku ve Strunkovicích nad Blanicí a v Kvildě - tam vlajku vyvěsili už včera.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio