Půjčovny lyží navštěvují hlavně studenti

7. prosinec 2005

Studenti a žáci, kteří míří do hor na školní lyžařské kurzy, tvoří až 80 procent zákazníků půjčoven lyžařského vybavení na jihu Čech. Lyže či snowboardy si také hlavně přímo v zimních střediscích půjčují milovníci zimních sportů, kteří chtějí každý rok na horách vyzkoušet nejnovější modely a nechtějí si je kupovat.

"Zatím to většinou funguje tak, že většina těchto lidí si lyže půjčuje až na kopci a také je střídají, že za týden si vezmou dvoje či troje lyže, že si chtějí vyzkou šet něco nového," řekl ČTK Libor Binter z českobudějovického servisu a půjčovny Sport BP. Největší zájem je ale podle něj o univerzální lyže, mezi zákazníky také převládají účastníci školních lyžařských zájezdů. Za standardní komplet carvingových lyží, boty a hole či snowboard, pokud to nejsou poslední modely, tam zaplatí rodiče 750 korun za lyžařský kurz, tedy od pátku do dalšího pondělí. Modernější páry lyží stojí v půjčovně 200 korun na den či 1000 korun na týden, ostatní výbava se platí zvlášť. Za půjčení lyží přímo v lyžařském středisku zaplatí zájemci až o několik set korun víc. "My máme půjčovnu přímo v budově pod vleky. Většina lidí si zjistí dopředu, že tu lyže půjčujeme, a přijede jen tak s rukama v kapsách a lyže si u nás vezme na týden," řekl ČTK Luděk Sáska z lyžařského areálu Zadov. Menší procento lidí podle něj výbavu využívá kratší dobu. Středisko zimní vybavení v půjčovně pravidelně obměňuje, investuje do něj až 200.000 korun ročně. Nejstarší modely ze zhruba 130 párů lyží jsou tři roky staré. Půjčení lyží stojí letos na Zadově stejně jako loni. Za pět dní lidé zaplatí 1000 korun, za nejnovější modely o 300 korun víc. Ve Skiareálu Lipno je půjčovné za carvingový set 1260 korun.

V poslední době také roste zájem o půjčování snowboardů. "Lyže si lidé pořídí, ale o tom prkně, když nejsou rodiče přesvědčeni, že je děti využijí, tak si je nejdřív chodí půjčovat a když je to chytí, tak si to teprve jdou koupit," poznamenal Binter.

Lyže na delší dobu, a hlavně levněji mohou milovníci zimních sportů získat také v bazarech zimního vybavení. Téměř nové carvingové lyže v nich pořídí okolo 4000 korun. Podle Tomáše Preusse z půjčovny a bazaru v Písku se ale ceny značně liší podle stáří a značky lyží. "Nejhorší skupina lidí, co znám, jsou rodiče, co dětem koupí na kurz za klasické rovné lyže za pár korun, ani ne carvingy, které mi sem třeba lidé dají, aby je nemuseli vyhodit. A ty děti jsou z toho otrávené, protože na tom se opravdu lyžovat nedá," poznamenal Preuss. Přitom podle něj mohou rodiče za necelých 1000 korun půjčit dětem na lyžařský kurz poměrně kvalitní výbavu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio