Psů v Jindřichově Hradci přibývá, problémů s pejskaři je ale méně

12. únor 2017

V Jindřichově Hradci přibývá nahlášených psů. V některých částech města musí být na vodítku a všude by jejich páníčci měli uklízet exkrementy, jinak jim hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Za posledních pět let se podle městské policie situace zlepšila. Jestli tomu tak opravdu je, ukáže jarní obleva.

Městský strážník David kontroluje pejskaře na největším jindřichohradeckém sídlišti Vajgar. „Tady platí vyhláška města, podle níž každý pejskař musí mít svého psa na vodítku. Když jsem u městské policie začínal, což bylo před osmi lety, tak to na sídlišti bylo úplně jiné, těch přestupků bylo daleko víc než dneska,“ říká.

Pes musí být na vodítku nejen kvůli bezpečnosti, ale také proto, aby si majitel všiml, když zvíře vykoná potřebu, a uklidil exkrementy. „Dřív se často stávalo, že pes odněkud vyběhl, já jako strážník viděl, že vykonal potřebu, ale majitel o tom ani nevěděl. Takže jsem šel za psem až k majiteli, vraceli jsme se na místo, kde to bylo, tam to musel uklidit a pak se většinou ta věc dořešila tak, že na místě dostal pokutu,“ vzpomíná.

Řada obyvatel pravidla dodržuje. „Psa mám na vodítku a vždy s sebou nosím sáčky a exkrementy sbírám. Samotné mi vadí, když je někdo na zemi nechá. Když jsem měla malé děti, tak bylo hodně nepříjemné, když do toho šláply,“ říká jedna z místních.

U značky s nápisem Mějte psa na vodítku ale strážník potkal i ženu, která měla psa nevolno. „Ona je taková neškodná,“ bránila se majitelka. „O to nejde. Jde o to, že tady platí vyhláška města a nikde na veřejném prostranství pes na volno být nemůže,“ vysvětlil strážník David.

V loňském roce evidovali v Jindřichově Hradci 2408 psů, což je zhruba o 160 víc než v roce 2015. Nezodpovědných pejskařů ale podle městské policie ubývá. Nejvíc je to znát v centru města, kde mají lidé na pěti místech k dispozici i sáčky na psí exkrementy, horší je potom situace na sídlištích nebo v okrajových částech města.

autor: hoch
Spustit audio