První kojenecký ústav v kraji vybudují Strakonice

25. říjen 2005

V areálu strakonické nemocnice do konce letošního roku vznikne kojenecký ústav a domov pro nejmenší děti. Odhadované investice se pohybují kolem 20 milionů korun. Opuštění kojenci a malé děti tak už nebudou směřovat za hranice kraje.

Pobyt dětí v regionu také usnadní postup při jejich osvojení či svěření do pěstounské péče. Nejbližší kojenecké ústavy jsou nyní v Plzni a Jihlavě. Kraj usiluje o vybudování kojeneckého ústavu zhruba pět let, dosud ale byly jeho žádosti u ministerstva zdravotnictví neúspěšné. "Podle vyhlášky ministerstva je v republice kojeneckých ústavů dostatek a nové se budovat nebudou. Náš problém tkví v tom, že v našem kraji asi jako v jediném v republice takovéto zařízení chybí," řekl DB náměstek hejtmana Vladimír Pavelka.

Budova, kde kojenecký ústav vznikne, se ve strakonické nemocnici uvolnila díky restrukturalizaci a slučování některých pracovišť. "Původně tu bylo dětské oddělení, což je pro nové centrum velkou výhodou. Předpokládaným požadavkům bude vyhovovat nejen systém lodžií a pro děti upravené sociální zařízení, ale i vyškolený personál," řekl listu ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Počet lůžek se bude podle Fialy rozrůstat postupně. Zpočátku se plánuje vytvoření asi patnácti míst, v budoucnu by ústav mohl sloužit 40 až 50 dětem. Roční náklady na provoz zařízení se podle deníku budou pohybovat mezi pěti až deseti miliony korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio