Průlet českými Vánocemi od roku 1900 do roku 1999 nabízí vánoční výstava v Písku

21. prosinec 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Obchodní domy s nábytkem rozdělují často svoji prodejní plochu na malé části, které se tváří jako zařízené místnosti. A podobně je uspořádán i prostor výstavy v Prácheňském muzeu v Písku. V jednotlivých kójích jsou útulné pokojíčky, kterým vévodí vánoční stromky a dárky. Co místnost, to jiná dekáda dvacátého století. A vlastně i trochu jiná oslava Vánoc.

Vzpomínáte, že v devadesátých se pod stromečkem začalo objevovat opravdové Lego? A pamatujete si ještě na vánoční řetězy slepované z barevných proužků papíru? Vyráběli se všude – ve školce, ve škole, v družině i doma. Vzpomínku na oslavy svátků přináší výstava Prácheňského muzea nazvaná Šťastné a veselé. Mapuje proměnu českých Vánoc v průběhu celého dvacátého století.

Je až překvapivé, jak se u nás svátky proměnily během relativně krátké doby. Od více méně skromné oslavy na sklonku c. k. monarchie, po opulentní hody a horu sofistikovaných hraček v samostatném Česku.

Kdo si projde všechny pokoje, může na výstavě nakonec zavítat na písecké náměstí roku 1966. V šedesátých letech se totiž začali ve velkém prodávat z kádí vánoční kapři, a tak si hlavně děti mohou pár kaprů z kádě sami vylovit. Gumové samozřejmě, zvířata se v Písku netýrají.

Výstava Šťastné a veselé bude v Prácheňském muzeu otevřena až do konce roku, a to denně od 9 do 17 hodin, mimo pondělí. V době svátků pak 25. 12. i 26. 12. Na Štědrý den a na Silvestra bude přístupná pouze do 12 hodin.

autor: Filip Černý
Spustit audio