Provoz psychiatrické léčebny ve Lnářích je ohrožen

16. únor 2006

Jihočeský kraj kritizuje návrh zákona o neziskových nemocnicích, který nedávno schválili poslanci. Ministerstvo zdravotnictví totiž do seznamu nemocnic nezařadilo Psychiatrickou léčebnou ve Lnářích na Strakonicku, která je jediná svého druhu v regionu. ČTK o tom informoval krajský úřad. Pokud s ústavem zdravotní pojišťovny neuzavřou smlouvy, hrozí mu uzavření.

Zařízení s kapacitou 70 lůžek se specializuje na léčbu duševně těžce nemocných pacientů a slouží výhradně dospělým lidem. Nejbližší podobný ústav je až v 70 kilometrů vzdálených Dobřanech na Plzeňsku. Lnářská léčebna je přitom pro kraj podle jeho vedení nezbytná. Léčebna v Opařanech na Táborsku je totiž dětská a v Červeném Dvoře se zabývají pouze závislostmi.

"Považuji to za přímo skandální záležitost, která dokazuje šlendrián, s jakým ministerstvo zdravotnictví zákon připravilo," řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník. Jako jediný důvod nezařazení ústavu do seznamu považuje skutečnost, že ministerstvo se domnívá, že zřizuje všechny psychiatrické léčebny. Zcela prý opomíjí fakt existence krajských zařízení.

Podle ministerstva ale není seznam konečný a pacienti se omezení péče nemusí obávat. "Jak známo, mohou se další zdravotnická zařízení k neziskovému režimu přihlásit během následujících dvou let. Pak budou do zmiňovaného seznamu koncipované sítě neziskových zdravotnických zařízení rovněž zařazena," uvedla mluvčí ministerstva Jana Kocová.

Ředitel léčebny Vladimír Muchl ČTK řekl, že ministerstvo ústav do seznamu nezařadilo zřejmě nedopatřením. Stejně podle něj dopadla i léčebna v Petrohradu v Ústeckém kraji. Pokud by zákon v současném znění začal platit od ledna 2008, klienti by museli Lnáře opustit. Léčebna je přitom naplněná z 95 procent a lůžek pro psychiatrické pacienty je v kraji dlouhodobě málo.

"Bylo by asi problematické přesunout pacienty do jiných léčeben. Situace je už dneska poměrně napjatá, nejsou tam ideální podmínky, jaké bychom si představovali v 21. století v péči o psychiatrické pacienty. Nemocní by se zároveň vytrhli ze svého prostředí a vzdálili se svým příbuzným," řekl Muchl.

Zákon počítá v první fázi se vznikem zhruba stovky veřejných neziskových nemocnic, na jejichž chod by mělo ministerstvo zdravotnictví významný vliv. Normu, kterou ve sněmovně prosadili sociální demokraté spolu s komunisty, musí ještě posoudit Senát, kde mají většinu ODS a KDU-ČSL. Předloha se tedy zřejmě vrátí k novému projednání do sněmovny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio