Prostituci ve Vimperku má omezit nová vyhláška

1. únor 2005

Prostituci u městského parku, školy, náměstí Svobody, a především podél silnice na hraniční přechod Strážný zakáže ve Vimperku na Prachaticku nová vyhláška, kterou přijali tamní zastupitelé. Město se tak snaží zamezit poskytování erotických služeb na veřejných místech a chce prostitutky zatlačit do veřejných domů. Vyhláška by měla začít platit již v únoru. ČTK o tom informovala starostka Vimperku Stanislava Chumanová.

Město již podobnou vyhlášku mělo. Kontrola ministerstva vnitra ale v devět let starém nařízení shledala legislativní chyby a vyhlášku zrušila. Zastupitelé novou vyhlášku schválili jednomyslně. "Na její dodržování bude dohlížet městská policie. Sankcionovat prostitutky pak bude podle zákona," uvedla Chumanová. Jak vysoké budou pokuty, starostka neřekla.

Omezit prostituci městskými vyhláškami se snaží především města v Karlovarském a Ústeckém kraji. V poslední době tak učinili například radní v Sokolově, kteří vykázali prostitutky před policejní služebnu. S podobnou vyhláškou v minulosti ale neuspěl Cheb, který v současnosti připravuje nové omezení prostituce. Ministerstvo vnitra nyní připravuje zákon, kterým by městům a obcím dalo větší pravomoci. Prostitutky by například musely mít od radnice osvědčení o poskytování erotických služeb. Zákon by mohl začít platit již v příštím roce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio