Projekt dálnice D3 na Českokrumlovsku je v další fázi

25. červen 2003

Přípravě projektu dálnice D3 na Českokrumlovsku již nic nebrání. Zastupitelstvo Jihočeského kraje totiž schválilo souborné stanovisko pro dokončení návrhu územního plánu velkého územního celku Českokrumlovsko I; tím prochází trasa plánované dálnice D3 a navazující rychlostní komunikace R3 na hranici s Rakouskem.

"Investor (Ředitelství silnic a dálnic) tedy může začít s přípravnými pracemi k projektování této významné dopravní stavby na jihu Čech," řekl ČTK jihočeský hejtman Jan Zahradník. Připomněl, že bod, v němž komunikace překročí hranici s Rakouskem, musí být stanoven smlouvou mezi oběma státy. "Víme, že Rakousko podporuje tyto aktivity. Se zemským hejtmanem Horních Rakous Josefem Pühringerem budu jednat i o tom, zda bychom určení tohoto místa nemohli na naší úrovni urychlit," dodal hejtman.

Stavba dálnice D3 začala loni 14. února na čtyřkilometrovém úseku z Chotovin do Stoklasné Lhoty na Táborsku. Úsek by měl být dokončen příští rok a celkem by měl přijít na 1,1 miliardy korun. Další úsek by měl být zahájen letos na jihu Benešovska.

Dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic bude měřit 140 kilometrů a vyjde zhruba na 24 miliard korun. U Českých Budějovic na ni naváže čtyřproudová rychlostní komunikace k hranici s Rakouskem. Podle plánů by na výstavbu této komunikace mělo být použito vícezdrojové financování tak, aby bylo možné ji dokončit do roku 2010.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio