Projekt Adra - Help pokračuje

3. říjen 2002

Katalog adresné pomoci Adra - Help, jehož prostřednictvím mohou dobrovolní dárci přispívat konkrétním osobám na sanační omítky na vlhké zdi, má své první dárce. Jako první přispěli na konci září manželé, kteří věnovali 10.000 korun obyvateli Plav na Českobudějovicku. Peníze z konta také začaly sloužit při rekonstrukcích některých domácností, řekl dnes ČTK jeden z autorů projektu Radek Steinert.

Další příspěvek v celkové výši 50.000 korun poukázali na konto herci pražského Divadla Pod Palmovkou při jejich benefičním představení hry Pavla Kohouta Ubohý vrah. Humanitární organizace Adra vložila na účet milión korun. Pracovníci Adry nyní začínají používat prostředky z konta v terénu. Podle Steinerta již peníze z projektu pomáhají například při obnově domácností v Hamru a Doudlebech na Českobudějovicku. Připravují se práce ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Na internetových stránkách www.adra.cz je k dispozici elektronický katalog, který umožňuje potenciálním dárcům vybrat si postižené obyvatele a přispět jim na sanační omítky. Součástí katalogu jsou základní informace o daném člověku a fotodokumentace škod. Na internetu si každý může zkontrolovat, zda například jeho soused nepobírá půjčku neprávem a případně napsat svůj názor do diskusního fóra. Zvláštní účet je navíc zcela transparentní a je možné si ověřit nejen jeho aktuální stav, ale také průběh plateb a splátek.

Od Úřadu pro ochranu osobních údajů získala Adra povolení, které jí umožňuje pro tento projekt sbírat data o postižených lidech. Míru pomoci, která jednotlivým postiženým povodněmi náleží, určují pracovníci Adry podle složitého klíče a ve spolupráci s dalšími institucemi místní správy, sociálním odborem či zaměstnavateli. Všeobecně postižené obyvatele dělí do třech skupin. V první skupině jsou ti, kteří obnovu domovů zvládnou sami včetně financování sanačních omítek. Druhá skupina obnovu zvládne sama, ale za přispění Adry na sanační omítky. Třetí skupina, do které patří především staří a nemohoucí občané, dostane sanační omítky plně hrazené z projektu. Organizace navíc poskytuje bezplatné sanační poradenství, měření vlhkosti zdiva a zajištění vysoušečů. Zároveň zprostředkovává dodávky materiálů a pomoci. Pokud se projekt v jižních Čechách osvědčí, rozšíří jej Adra do celé republiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio