Pro stará česká auta byl moc vysoký, tak se zaměřil na americká. Teď má největší muzeum veteránů

27. prosinec 2015

Staré textilce uprostřed Nové Bystřice hrozila demolice. Bourací kladiva se do jejích stěn měla zabořit už letos. Rozlehlé haly ale získaly nové využití. Parkují v nich stará americká auta.

Největší muzeum veteránů v České republice založil a také provozuje Pavel Janouš. „Táta sbíral veterány a veškeré moje fotky z dětství jsou na starých autech a motorkách, takže to mě k tomu přivedlo,“ vypráví.

Od otce dostal starou českou aerovku, ale ukázalo se, že pro něj budou vhodnější jiná auta. „Nejsem zrovna malého vzrůstu a tyhle evropské vozy z 20. a 30. let jsou pro mě malé. To byla vlastně cestička k americkým veteránům, protože tam byly vozy stejné třídy větší,“ vysvětluje.

V muzeu veteránů v Nové Bystřici má nyní Pavel Janouš zhruba padesát vozů, dalších dvacet je v depozitu. „Nechceme být usedlé muzeum, kde se nesmí na nic sáhnout ani fotit. U nás se toto naopak musí, čas tady strávený se musí patřičně prožít,“ dodává.

Každý z automobilů má svou historii. „Zhruba od pátého vozu, který jsem koupil, jsem se začal zajímat o historii. Od každého prodávajícího jsem ždímal informace, kdo autem jezdil, co se s ním zajímavého stalo a podobně,“ říká Pavel Janouš.

Návštěvníci se tak například dozví, že s autem značky Franklin jezdila dcera místostarosty Los Angeles, který prosadil slavný nápis Hollywood na kopci.

Vedle sebe stojí v muzeu tři buicky. Ty byly vyrobené v letech 1968, 1970 a 1972. Lidé tak mohou porovnat, jak se model během krátkého období proměnil. Auta jsou navíc pojízdná. „Je s nimi skvělé svezení, překrásně houpou, dobře drží v zatáčkách a mají opravdu velký výkon,“ komentuje Pavel Janouš.

Největší české muzeum veteránů v Nové Bystřici má otevřeno i o svátcích. Letos ho můžete navštívit do 29. prosince.

Největší české muzeum veteránů v Nové Bystřici založil a také provozuje Pavel Janouš
autor: hoch
Spustit audio