Pro neslyšící vzniká na jihu Čech unikátní Bible ve znakovém jazyce

14. listopad 2013

Na jihu Čech vzniká unikátní projekt – Bible pro neslyšící. Jen málokdo si uvědomí, že pro neslyšící, kteří se domlouvají znakovým jazykem, je četba Bible v českém jazyce opravdu složitá.

Do českého znakového jazyka bude převedeno devadesát kapitol této staré knihy. Prvních biblických textů, mezi kterými bude i Stvoření světa, se neslyšící dočkají už v lednu. Projekt nese název Bible bez hranic.

Projekt Bible bez hranic vede Teologická fakulta Jihočeské univerzity a spolupracuje na něm s odborníky z další ch univerzit v České republice.


Komu projekt pomůže?
V České republice neexistuje žádný výukový materiál z oblasti teologie a etiky v českém znakovém jazyce pro neslyšící, ani pro ostatní odborníky, kteří s nimi pracují (pedagogové na všech úrovních vzdělávání, lingvisté, tlumočníci, sociální a pastorační pracovníci). Projekt tak zaplňuje velkou mezeru ve vzdělávání a v práci s těmito lidmi a též se studenty s touto specifickou potřebou.
Proč si neslyšící normálně nepřečtou Bibli jako vy?
Český jazyk je pro rodilé neslyšící cizím jazykem, gramaticky a strukturálně velmi vzdáleným a vzhledem k nepřístupnosti mluvené řeči i psychologicky velmi odtažitým a neprůhledným.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio