Přírodovědec a muzejník Karel Pecl

9. červen 2012

Známý písecký muzejník Karel Pecl není žádný kabinetní vědec. Odmalička se pohybuje radši venku než uvnitř, místo bádání v knihách raději přírodu sám poznává. Jako zoolog přes čtyřicet let zkoumá životní cykly obyvatel ptačí rezervace Řežabinec a má nemalou zásluhu na obnově tamní biologické rovnováhy.

Účastní se dobrodružných expedic přírodovědecké společnosti Zoogeos. Své zkušenosti zúročuje v přednáškách i rozhlasových pořadech, zpracovává je do populárně naučných publikací. I teď, v důchodovém věku, stále spolupracuje s Prácheňským muzeem v Písku, kde vybudoval mj. oblíbenou expozici živých ryb, pomáhá v Záchranné stanici živočichů Makov a tak dále.

„Pokud jde o mužský, tak dobré a zajímavé nápady vznikají u piva. My jsme se na počátku devadesátých let sešli na zoologickém semináři ve Starých Splavech s muzejníky ze severních Čech a ti byli předtím v Turecku. Byli takoví navnadění a oslovili mě, jestli bych nechtěl jezdit také. Já jsem říkal, určitě, samozřejmě, co by ne - no jako u piva. A když jsme jich měli víc, tak jsme se rozhodli, že pojedeme do Karibiku - nejme žádní troškaři,“ směje se doktor přírodních věd Karel Pecl. A vzápětí vypráví jednu dobrodružnou historku za druhou.

„Neměli vůbec představu, co běžný život v Karibiku obnáší. Měli jsme informaci, že při letu přes oceán si nesmíme brát s sebou žádné jídlo, a tak jsme nevezli nic. Jenže jsme tam přiletěli v sobotu a všude bylo zavřeno. Kolem rostlo spoustu ovoce, ale za ploty, hlídané psy. Takže jsem třeba musel skákat ze skály na strom, abych si utrhl pomeranč. Pak jsme zjistili další hrůznou věc, že i když se tam to ovoce pěstuje, tak je pro nás neúměrně drahé, dražší než v Paříži. A tak jsme začali vybírat odpadkové koše. Úžasná výprava! Bílí zoologové chodí za obchoďáky a z beden vybírají shnilé banány a cibuli a jí to, aby přežili do pondělka... Ale my tam pochopitelně nejezdíme kvůli jídlu, jde jen o přežití. Takže když si odmyslím to hladovění, naše expedice do Karibiku byla neobyčejně úspěšná. Nejúspěšnější. Tehdy jsme přivezli stopadesát kilogramů sběrů, už nikdy jsme tolik přírodnin nepřivezli. Dnes je část v depozitářích Prácheňského muzea a díky těmto výpravám jsme také mohli otevřít stálou expozici exotické přírody,“ líčí zoolog Karel Pecl těsně před svou další výpravou, a to do Albánie.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Eva Kadlčáková:

0:00
/
0:00
Spustit audio