Přírodní rezervace Slepičí vršek

17. květen 2012

Přírodní rezervace Slepičí vršek u obce Lužnice je písečný přesyp o rozloze 1,8 hektaru. Vznikl při toku řeky Lužnice na píscích, které sem byly naplaveny řekou jako důsledek činnosti větru.

V jižních Čechách najdete podobnou dunu už jen u nedalekého Vlkova. Na písečné duně vás překvapí, jak některé rostliny i stromy vypadají jinak, než je běžně znáte. Také tu najdete hned několik chráněných druhů, které redaktorce Romaně Kostohryzové ukázal botanik CHKO Třeboňsko Ladislav Rektoris:

Přírodní rezervace je na stromech označená dvěma červenými pruhy. Na informační tabuli se dočtete, že je dovolené chodit v rezervaci pouze po vyznačené cestě. Paradoxní v této lokalitě ale je, že odborníkům, kteří se o zachování rezervace starají, pomůže, když se lidé budou po písečné duně naopak procházet. Je totiž důležité, aby písečná duna nezarůstala. A právě i chůzí se naruší nežádoucí porosty.

Cíl: Přírodní rezervace Slepičí vršek
Dostupnost:
auto: Slepičí vršek najdete1 kmseverně od obce Lužnice, tj.6 kmseverně od Třeboně, v obci Lužnice se dáte za Kempem Lužnice doleva na prašnou cestu a cca po1 kmdojedete ke Slepičímu vršku
autobus, vlak: autobus (linka Praha, ÚAN Florenc – Třeboň, Soběslav – Třeboň) zastavuje na návsi obce Lužnice a k Slepičímu vršku je to přibližně2 km, vlaková zastáva (linka Veselí nad Lužnicí – České Velenice) je od Slepičího vršku více jak3 km
na kole: kolem Slepičího vršku vede červená turistická značka (Veselí nad Lužnicí – Vlkov – Lužnice – Rožmberk – Třeboň)
Přístupné:
kdykoliv
GPS: 49°4'10.940"N, 14°45'42.392"E


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio