Připomene, že je čas na léky, nebo si třeba popovídá o hokeji. Seniorům pomáhá Anděl Strážný

10. červen 2024 08:18

Bydlení o samotě může být pro seniory v určitém věku obtížné, zvlášť po úrazu nebo při zdravotní komplikaci. Když jsou členové rodiny daleko, může pomoci služba Anděl Strážný. Operátoři připomínají lidem, že je čas si vzít léky, najíst se, nebo si s nimi povídají, aby se necítili sami.

SOS tlačítko, které přivolá Anděla Strážného, nosí na krku Božena Kropíková. Její dcery se rozhodly využít službu Anděl Strážný po úrazu. „Ze začátku často padala. Je to pro náš klid, lépe spím a telefon mám pořád zapnutý, kdyby se náhodou něco dělo,“ říká dcera Hana Oušková.

V případě nouze stačí zmáčknout tlačítko a operátor přivolá pomoc. „To víte, že jsem se musela přemluvit, abych je obtěžovala v noci. Já jsem třeba jednou spadla z postele, nic jsem si naštěstí nezlomila, a někdo přijel a zvedl mě jako pírko,“ vzpomíná Božena Kropíková.

Kdo přijede na pomoc, záleží na domluvě. Nejčastěji jsou to členové rodiny. „Kontaktními osobami, které pomáhají klientovi v případě krizové situace, mohou být příbuzní, přátelé, sousedi a podobně. A pak až třeba integrovaný záchranný systém,“ vysvětluje projektová manažerka služby Anděl Strážný Kamila Podlahová.

Čtěte také

Součástí služeb může být i připomínání, že je čas na léky nebo jídlo a pití. Božena Kropíková si pochvaluje takzvanou povídavou linku. „Povídáme si o všem možném, teď jsme s paní na druhém konci drátu probíraly třeba i hokej třeba. Každý pátek si voláme a má na mě čtvrt hodiny, tak je to strašně fajn, protože já jsem taková ukecaná,“ komentuje.

S každým klientem sociální pracovníci naplánují konkrétní vhodné služby. Díky tomu můžou senioři zůstat déle ve známém prostředí. „Cílem je, aby lidé nemuseli odcházet do pobytových zařízení, což se děje mnohdy předčasně, nebo úplně zbytečně. Umožní jim to zůstat tam, kde to znají, kde to mají rádi, kde mají vzpomínky, a zároveň jsou bezpečí a mají jistotu, že kdyby se cokoliv stalo, nezůstanou na to sami,“ dodává Kamila Podlahová.

Služba Anděl Strážný funguje po celé České republice už dvanáct let. Využívají ji senioři a také lidé po úrazu nebo dlouhodobě nemocní.

Spustit audio

Související