Primátor obdaroval prvního jihočeského občánka roku 2005

3. leden 2005

Českobudějovický primátor Miroslav Tetter dnes obdaroval malou Veroniku Městkovou, která se jako první v Jihočeském kraji narodila v roce 2005. Holčička z Bechyně na Táborsku dostala zlatý řetízek, plyšového lva a dětskou autosedačku. "Dal jsem jí i encyklopedii města, aby byla v budoucnu hrdá na to, že je Budějovičačka, ať bude bydlet, kde chce," řekl novinářům primátor.

Veronika se narodila v 10:00. Oproti minulým letům tak museli porodníci na první novoroční dítě čekat nezvykle dlouho. "Přišel jsem do práce brzy ráno a myslel jsem, že první dítě už jsme dávno odrodili," řekl ČTK ošetřující lékař Petr Linhart. Po narození Veroniky se ale podle něj vše vrátilo do normálu. Od Nového roku v Českých Budějovicích odrodili již 15 dětí. Lékaři z českobudějovické nemocnice věří, že děvčátko z Bechyně přinese porodníkům v letošním roce ještě více práce než loni. V roce 2004 přišlo v jihočeské metropoli na svět 2046 dětí, což je zhruba o 60 více než v roce 2003. "Více porodů jsme pociťovali především v první polovině roku a koncem roku po vánočních svátcích," řekl Linhart.

Veronika váží 3,3 kilogramu a měří 49 centimetrů. Jihočeši čekali na své první novorozeně v roce 2005 nejdéle ze všech krajů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio