Při nepokojích v Budějovicích bylo zraněno osm lidí. 136 osob policie zadržela

7. červenec 2013

Na českobudějovickém sídlišti Máj v sobotu opět zasahovali policisté. Odehrávaly se tam podobné nepokoje, jako před týdnem. Rvačky, rasistické pokřiky, demolování a následný zásah policie. Lékaři museli ošetřit osm zraněných, z toho dva policisty. Demonstrace se účastnili pravicoví radikálové z Česka i zahraničí, zasahovali proti nim těžkooděnci, policisté na koních i antikonfliktní tým.

„My jsme zadrželi nebo omezili na svobodě přes 100 osob. Kolik z nich se dopustilo přestupku a kolik trestného činu, na tom teď bude pracovat jak služba kriminální policie, tak policisté z obvodních oddělení,“ řekla Českému rozhlasu po půlnoci mluvčí jihočeské krajské policie Lenka Holická.

Při střetech bylo osm lidí zraněných, z toho dva policisté. „Jeden z nich ošetření odmítl. Na dění dohlížíme, po městě se ještě pohybují skupinky osob, nicméně ne tak, že by páchali protiprávní činnost,“ dodala mluvčí.

Do Českých Budějovic odpoledne zamířili pravicoví radikálové. Na náměstí Přemysla Otakara II. proti nim policie nezasáhla a udržela je mezi zátarasy. Poté se demonstranti po skupinkách přesunuli na sídliště Máj, kde se k nim přidali někteří místní lidé.

Policisté extrémisty za pomoci slzného plynu, těžkooděnců, psovodů a jízdní policie na koních k Romům nepustili. Ti se přesto obávají, co bude dál.

„Jestli to bude pokračovat dál, tak to bude jen větší a větší rozruch a větší problémy. Lidé se tu bojí, že přijdou ti, co uznávají nacismus. Mám strach, že se stane něco mně a mojí rodině,“ říká Patrik.

Nepovolená demonstrace začala burácet v podvečer pár desítek metrů od jeho bydliště.

autoři: pku , Václav Malina , Michaela Vydrová
Spustit audio