Převoditelnost akcií JČP stále s omezením

18. červen 2003

Akcionáři a.s. Jihočeská plynárenská (JČP) v pondělí nepřijali zrušení omezení převoditelnosti akcií na jméno a obce tak nadále mohou převádět akcie pouze se souhlasem valné hromady.

Dvě ze tří pondělních žádostí o převedení akcií nebyly v souladu se stanovami a valná hromada o nich proto vůbec nehlasovala. Třetí žádost, kterou podala společnost RWE, nebyla schválena.

O zrušení omezení převoditelnosti hlasovali akcionáři JČP již několikrát. Zahraniční investoři sice od obcí odkoupili hlasovací práva, ale ve struktuře akcionářů jsou obce stále zastoupeny 34 procenty akcií, protože své podíly nemohou převést na investory. RWE má na hlasovacích právech podíl 46,66 procenta, E.ON necelých 13 procent a Oberösterreichische Ferngas 5,55 procenta. Makléřské firmy, které pro zahraniční investory práva nakupovaly, však drží dalších více než 33 procent. Jaromír Huňáček z JČP po valné hromadě ČTK řekl, že akcionáři zvolili čtyři nové členy dozorčí rady. Horsta Schmida nahradil jiný zástupce OÖ Ferngas Josef Cerny, který byl do dozorčí rady kooptován již loni. Místo Wernera Steineckera ze stejné firmy byl zvolen Johann Grünberger. Mariana Ruska z E.ON nahradil Lorenz Pronnet a Moniku Wetzlerovou Martina Dutzlerová.

Valná hromada podle Huňáčka schválila vyplacení dividend ve výši 100 korun na akcii. Z čistého zisku 138,88 milionu korun bude na dividendy určeno 48,55 milionu korun. Jako nerozdělený zisk, který bude použit na krytí investičních potřeb, zůstalo JČP přes 84 milionů korun. Zisk společnosti loni vzrostl o více než 50 milionů korun a počet zákazníků poprvé převýšil 100.000. Rok 2002 hodnotí vedení JČP jako nejúspěšnější od založení firmy.

Na začátku roku 2001 provedla nejmenší z plynárenských společností, která má základní kapitál 485,52 milionu korun, organizační změny. Ty jí umožnily snížit loni počet zaměstnanců z 263 na 230 osob a zvýšit produktivitu práce o 49,3 procenta. Průměrná mzda tak mohla vzrůst z 19.258 korun v roce 2001 na loňských 26.413 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio