Přes dva tisíce stromků z Píseckých hor letos skončí na vánočním trhu

22. prosinec 2017

Hájenka na Flekačkách v Píseckých horách je obložená vánočními stromky. I když do Štědrého dne zbývají už jen tři dny, v nabídce je stále devět druhů jehličnanů různých velikostí.

Lidé tu mohou pořídit třeba jedli korejskou, která se úplně běžně na jiných místech neprodává. „Tahle jedle a další nepříliš tradiční druhy jako jedle ojíněná nebo smrk omorika pochází z našich plantáží,“ vysvětluje pěstební technik Lesů města Písku Jiří Keclík.

Na plantážích se stromky pěstují přibližně pět let. Za tu dobu totiž dorostou do nejžádanější výšky – okolo dvou metrů. „Některé necháváme i déle, protože poptávka je i po vyšších, až třímetrových, stromcích,“ dodává Jiří Keclík.

Pro vánoční strom už si k hájence přijel například Honza z Písku s maminkou. „Jezdíme sem každý rok a vždy si tady vybereme. Stromky jsou z Píseckých hor, čerstvé, to je lepší než ty, co prodávají u supermarketů,“ říká.

Všechny stromky ale nejsou jen z plantáží. Například smrky ztepilé pochází z prořezávek. „Lesníci je vyřezávají těsně před prodejem. Navážíme stromky stále čerstvé, a to i o víkendech,“ připomíná Jiří Keclík.

Největší zájem je podle něj o jedle kavkazské a smrk ztepilý. Větší popularitu získává smrk pichlavý a jedle ojíněná.

Během dvou až tří týdnů před Vánoci dorazí k hájence více než 2500 lidí. Podle jednatele Lesů města Písku Václava Zámečníka stromky nekončí jenom v českých domácnostech. „Třímetrové se většinou dávají do kostelů, průčelí velkých firem, dětských domovů nebo fabrik. Tyhle organizace a firmy je většinou chtějí na začátku adventu,“ říká.

Aby vám vánoční stromek co nejdéle vydržel, nechte ho až do poslední chvíle v chladu, nejlépe na balkoně. Je dobré, když v místnosti bude stát v nádobě s vodou. To pomůže k tomu, aby tak rychle neopadal.

Spustit audio