Přemnožené mšice ničí stříbrné smrky. V Třeboni napadly 90 procent stromů

1. srpen 2015

Celá republika řeší problém s usychajícími stříbrnými smrky. Ničí je přemnožené mšice. Například v třeboňských parcích a ulicích napadly přes osmdesát stříbrných smrků, což činí devadesát procent těchto stromů na území města.

„Mšicím vyhovuje sucho a teplo a naopak stříbrné smrky tohle počasí oslabuje, protože to nejsou původní dřeviny určené pro naše podnebí,“ vysvětlila reportérka Romana Lehmannová, která se tento týden problémem zabývala. V Třeboni, kam vyrazila, jsou podle ní smrky až z poloviny úplně suché.

Včas nezasáhli ani odborníci, protože přemnožení mšic je neobvyklé a s problémem se setkali úplně poprvé. „Nejdřív si mysleli, že stromy schnou kvůli nedostatku spodní vody. Chvíli trvalo, než zjistili, co se děje. V Třeboni vznikaly i kuriózní situace, kdy si lidé mysleli, že jim strom otrávili sousedé,“ doplnila Romana Lehmannová.

Nyní bude nutné všechny stříbrné smrky prohlédnout a rozhodnout, které se dají zachránit a které bude naopak nutné porazit.

Proti přemnoženým mšicím nejvíc pomůže obyčejná voda. „Kdo zahradu zalévá od jara, s problémem se nesetkal. Čím víc vody smrk má, tím je odolnější. Stačí stříkat vodu na strom a mšice to vyžene,“ zjistila reportérka Českého rozhlasu.

Se situací by si v dřívějších dobách poradila příroda sama. Letos se totiž také přemnožila slunéčka, která by mšice přirozeně omezila. Bohužel slunéčka lidé hubí používáním chemických přípravků.

Nad úhynem stříbrných smrků ale dendrologové zase tolik nesmutní, především pokud jde o venkovské prostředí. Na jihočeskou náves tyto stromy nepatří. Vysazovaly se ve velkém před šedesáti lety, ale přirozeně by zde měly růst listnaté stromy.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio