Představit se, říct, kde bydlí, zavázat kličku, poznat tvary. To vše musí předvést děti u zápisu do školy

5. duben 2024 08:12

Duben patří na základních školách zápisům do prvních tříd. V Českých Budějovicích začaly už ve čtvrtek. Budoucí prvňáky přivítali třeba na Základní škole J. Š. Baara v Jírovcově ulici.

„Jmenuju se Honzík a mám už vymyšlenou písničku,“ říká Jan Charvát, který se do školy těší. I jeho maminka Monika Charvátová se těší, že bude mít doma školáka, ale zároveň má trochu obavy ze změny. „Určitě se těším, až mi bude třeba číst, ale jsem zvědavá, jak to bude probíhat, kolik budeme mít času a tak, bude to obrovská změna,“ komentuje.

Zápis na Základní škole J. Š. Baara v Českých Budějovicích

Honzíka u zápisu vyzkoušela učitelka Lenka Sýkorová. „Začínáme tím, že se děti představí, řeknou svoji adresu, mluví o tom, jestli se těší do školy. Pak poznávají tvary, písmena, ukazují svoji představu o čísle a množství. Vyzkouší i praktické věci jako zapínání knoflíků nebo zavazování kličky, i když to je v poslední době problém, protože většina dětských bot je na suchý zip,“ popisuje.

Učitelé se při zápisu zároveň snaží vypozorovat, jak rozvinutá je řeč předškoláka, případně doporučí logopedii. „Potom zjišťujeme, jestli už některé z dětí čte, protože čtenáři se v prvních třídách objevují. Děti kreslí, díváme se na úchop tužky, na to, jestli jsou praváci, nebo leváci,“ dodává Lenka Sýkorová.

Na závěr zápisu dostal Honzík dáreček, který vyrobili starší spolužáci, a odměnu mu slíbila i maminka. „Určitě si dáme něco dobrého,“ potvrzuje.

Podle odhadu odboru školství Jihočeského kraje se k zápisu do prvních tříd letos chystá více než devět tisíc dětí.

Spustit audio

Související