Přední Výtoň má nové zastupitele. Lidé je zvolili v náhradním termínu voleb

29. září 2015

K mimořádným volbám do místního zastupitelstva v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, které se uskutečnily v sobotu 26. září, přišlo méně lidí než před půl rokem. Obyvatelé za poslední rok volili už potřetí. Při podzimních komunálních volbách se tam nepodařilo sestavit vedení radnice. Březnové volby zrušil soud.

Tentokrát se voleb zúčastnilo 75 procent lidí, což je o pět procent méně než při předchozích volbách. O přízeň voličů usilovali členové čtyř sdružení nezávislých kandidátů. Nejvíce hlasů získala už potřetí Regina Houšková a Jan Zdechovan ze Sdružení nezávislých kandidátů I, které získalo celkem tři ze sedmi mandátů.

Někteří voliči už teď uvažují, že znovu podají námitku proti průběhu voleb. Odvolat se mohou do 6. října.

Devětašedesátiletá Jana Ptáčková brala už třetí volby s humorem. „Je nás tu pár a nedokážou se domluvit. Snad to tentokrát vyjde,“ komentovala v sobotu.

Důvodem sporů v Přední Výtoni je plánovaná výstavba na břehu lipenského jezera. Někteří místní rekreanti s ní nesouhlasí. Přihlásili se proto k trvalému pobytu těsně před březnovými volbami s cílem ovlivnit výsledek. Nebyli jediní, proto soud prohlásil volby za neplatné.

Martin Voříšek už volby v Přední Výtoni ovlivňovat odmítá. Proto trvalý pobyt v obci zrušil po dvou měsících. „Bojovat chci, ale jinými prostředky, dejme tomu prostřednictvím různých organizací,“ řekl.

Voleb se opět zúčastnil Stanislav Pazderník, který v dubnu stál u krajského soudu proti okrskové volební komisi. Potom, co Sdružení nezávislých kandidátů I na čele s bývalou starostkou Reginou Houškovou získalo opět nejvíce mandátů, zvažuje, že podá námitku i proti zářijovým volbám.

„Důvodem je neakceptování soudního rozhodnutí, kdy krajský soud doporučil paní starostce vyškrtnout z volebního seznamu osoby, které ovlivnily druhé kolo voleb,“ uvedl.

Spustit audio