Především v okolí Blanice se muselo kvůli velké vodě evakuovat 400 lidí

28. červen 2009

Stav nebezpečí platí na jihu Čech až do půlnoci 5. července pro obce s rozšířenou působností Písek, Prachatice, Strakonice a Vodňany. Kvůli povodním ho dnes dopoledne vyhlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Na Blanici stále platí třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňovém aktivity, a zatímco na horním toku voda mírně klesá, níže po proudu se hladina zvedá. Povodňovou vlnu čekají v Protivíně, kde by podle starosty mohla hladina stoupnout ještě o půl metru. Z ohrožených oblastí tady evakuovali na 130 lidí.

Třináct přímo ohrožených domů a jejich obyvatel hlásí Bavorov na Strakonicku. Místním dělá starosti voda ze Zlatého potoka a zejména z řeky Blanice, která sem přitéká z Husinecké přehrady. Podle starosty Jana Michalce zatím v Bavorově evakuovali do místní školy několik lidí: "Máme 15 evakuovaných a ubytovaných lidí. Sedm lidí ubytování nechtělo, asi jsou u svých známých. Celkem máme přibližně 24 evakuovaných."

Ve Strunkovicích nad Blanicí evakuovali 30 lidí od řeky do sálu kulturního domu. Když už si hasiči mysleli, že ohrožené a postupně zaplavované domy jsou vyklizené, v jednom z nich se rozsvítilo. Zůstali v něm čtyři lidé. Hasiči vynášeli oknem do bezpečí tří lidi a asi roční dítě. Místostarosta Strunkovic nad Blanicí Rudolf Toušek nevěřícně kroutil hlavou: "Dvakrát zněla siréna a ještě dlouho předtím hasiči bouchali na okna a snažili se do bytů dostat. Prostě oni nereagovali."

Přehrada Lipno v těchto chvílích zvedá odtok, jak Českému rozhlasu potvrdili na dispečinku, z Lipna teď poteče 80 metrů krychlových vody za sekundu. Takzvaný neškodný odtok, kdy vypouštěná voda ještě nepáchá škody, je 90 metrů krychlových za sekundu.

Kvůli velké vodě bylo na Strakonicku a Prachaticku evakuována na 400 lidí. Hejtman Zimola nejen v této souvislosti chválí hasiče, policisty i záchranáře a dodal, že kraj se zatím obejde bez pomoci armády: "Složky integrovaného záchranného systému zatím pracují naprosto perfektně. Jsem v kontaktu s premiérem a ministrem vnitra, s oběma jsem hovořil a sdělil jsem jim důvody vyhlášení stavu nebezpečí. Dohodli jsme se, že kdyby byla potřeba, tak se okamžitě spojíme. Armádu v tento moment nezbytně nutně nepotřebujeme, situace stále není v pořádku a není tak definitivní. Alespoň do doby, než voda opadne a přistoupíme k úklidovým pracím."

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Českých Budějovicích vyhlásil materiální sbírku na pomoc zaplaveným oblastem Jihočeského kraje. Chce shromáždit zejména úklidové a hygienické potřeby. Košťata, lopaty, vědra, rukavice, desinfekční prostředky mohou občané donést ihned tedy i dnes v neděli do 20 hodin do budovy Oblastního spolku ČČK, v Husově ulici číslo 20 v Českých Budějovicích.

Sbírka bude pokračovat i v dalších dnech, získaný materiál budou členové Humanitární jednotky ČČK operativně vozit do postižených oblastí.

autoři: Ivan Mls , Václav Malina
Spustit audio