Prázdné byty letos zloděje tolik nelákají

5. srpen 2005

Zloději letos v opuštěných bytech na jihu Čech řádí o něco méně než loni. Zatímco v roce 2004 vyšetřovali jihočeští policisté v červnu a červenci 32 vloupání do bytů, jejichž majitelé odjeli na dovolené a prázdniny, letos ve stejném období evidují o sedm případů vykradení bytů méně. ČTK to řekla jihočeská policejní mluvčí Jana Kameníková.

Policistům se u delší dobu opuštěných bytů či domků podaří objasnit zhruba čtvrtinu vloupání. Letos dopadli 28 procent vykrádačů bytů, loni odhalili 25 procent pachatelů. Dopadení pachatele podle mluvčí komplikuje skutečnost, že je vloupání občas nahlášeno až několik týdnů po činu. Jihočeské byty podle ní v mnoha objasněných případech vykrádají skupiny zlodějů z jiných regionů. Někteří lidé však podle Kameníkové zloděje do svých bytů přímo "zvou". "Například dlouhodobě zatažená okna jsou pro zloděje přímo signálem. Dalším upozorněním, že je byt prázdný, může být i přeplněná schránka na dopisy," uvedla Kameníková. Majitelé bytů by si proto měli se sousedy či známými domluvit pravidelné vybírání schránky či větrání bytu. Pokud si navíc sousedé všimnou podezřelých osob v domě, mohou tak policii usnadnit vyšetřování.

Lidé s draze vybavenou domácností by podle Kameníkové měli stejné peníze věnovat i zabezpečení bytu a pořídit si bezpečnostní dveře a zámky či alarm. Ideální je také nainstalovat v pokojích časový spínač na světlo. Rozsvícená okna mohou totiž zloděje odradit. Pokud se rodina vrátí z dovolené do vykradeného bytu, měla by okamžitě zavolat policii. "Důležité je ovládnout své pocity, nic neuklízet, ničeho se nedotýkat, s ničím nehýbat a vyčkat příjezdu policejní hlídky," uvedla Kameníková.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio