Prácheňské muzeum slaví jubileum, vystaví filmového Oscara

14. duben 2016

Co lítá po Písku nebo co se skrývá v uranové šachtě - právě to se dozvíte na prvních dvou letošních výstavách Prácheňského muzea v Písku. To zahájilo jubilejní 130. sezónu. Celkem návštěvníkům nabídne třicet výstav.

První zahajovací výstava je věnovaná přírodě, druhá se zaměřuje na nálezy objevené na neobvyklém místě. „Představujeme poklady z uranové šachty, jediného místa na Písecku, kde se těžila tahle strategická suroviny. Uran tam byl objeven roku 1961 a těžil se v utajení asi do roku 1978,“ vysvětluje ředitel muzea Jiří Prášek.

Za zmínku podle Jiřího Práška stojí i výstava spojená i se 130. výročím otevření muzea. „K výročí bychom rádi představili unikátní soubor etruských nádob a další věci, které k tomu patří,“ dodává.

Některé výstavy budou vyprávět životní příběhy. To je případ expozice s názvem Příběh paní baronky. Ta přiblíží skrytý život pravnučky rakouského císaře, která bydlela v Písku.

K výjimečným exponátům bude beze sporu patřit i soška Oskara, kterou dostal režisér Jiří Menzel za film Ostře sledované vlaky. Návštěvníci jí v muzeu uvidí v červnu.

Spustit audio