Prachatická Madeta zvýší výrobu sýrů

30. leden 2003

Další nárůst objemu zpracovaného mléka a zvýšení výroby sýrů z loňských 3900 na 4300 tun přinese prachatickému závodu a. s. Madeta rozšíření sýrárny, do kterého v roce 2001 investoval asi 20 milionů korun. Téměř celou produkci sýrů Akawi a Jadel od něho odebírá dlouholetý obchodní partner z Libanonu, který navíc loni uzavřel vlastní mlékárnu v Horní Plané na Českokrumlovsku a její výrobu nahradil v prachatickém závodě.

Ten je největším producentem bílých (Akawi) a pařených (Jadel a Mozzarella) sýrů v ČR a v loňském roce nakoupil od zemědělců z Prachaticka a části Strakonicka 35 milionů litrů mléka. "Letos plánujeme zvýšení nákupu na 36,5 milionu litrů. Při výrobě sýrů zpracujeme denně 150.000 litrů mléka," řekl ČTK ředitel závodu Jiří Toman. Výrobní program v Prachaticích doplňuje sortiment přírodních sýrů Moravský bochník a Eidamská cihla. Od listopadu závod vyrábí rovněž Archivní libínský sýr s delší dobou zrání. Do Německa a Francie vyváží zpracovanou syrovátku, kterou odebírá například firma Meggle. Výrobu sýrů Akawi a Jadel převzal závod v Prachaticích od uzavřených provozů Madety v Humpolci a Blatné. Po ukončení výroby v Horní Plané zvýšil počet zaměstnanců zhruba o 20 osob a zahájil dvousměnnou výrobu sýra Akawi. Loni ho exportoval 2200 tun a na tuzemském trhu prodal pět tun. Madeta (dříve Jihočeské mlékárny) je největším zpracovatelem mléka v zemi. Má osm závodů, které sídlí v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Řípci, Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Strakonicích a Prachaticích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio