Prachatice vytvořily pro turisty audioprůvodce

25. listopad 2005

Turisté mířící do dvanáctitisícových Prachatic budou moci od příštího týdne při procházce městem využívat takzvané audioprůvodce. Návštěvníky toto zařízení informuje v češtině, němčině a angličtině o historickém centru a památkách v jeho okolí. Radnice již zakoupila 11 přístrojů se sluchátky za zhruba půl milionu korun. Část peněz na jejich pořízení město získalo z Evropské unie, řekla ČTK Růžena Štemberková z prachatického městského úřadu.

"Turistů i ze zahraničí přibývá především v hlavní sezoně. Ročně Prachatice navštíví kolem půl milionu turistů," uvedla. Audioprůvodci budou turistům od pondělí k dispozici v informačním centru za kauci ve výši cca 100 až 150 korun. Součástí průvodce je i leták s vyznačenou trasou. Text, jejž vypracovala radnice, namluvili v několika jazycích rodilí mluvčí. "Už se nám bohužel stalo, že překlady, které jsme si nechávali dříve zpracovat, nebyly kvalitní. Například, že jsme skoro děkanské město, ve smyslu, že zde máme vysokou školu a podobně," řekla Štemberková.

Informace pro turisty chce prachatická radnice vylepšit i v příštím roce. Do začátku letní sezony umístí na Velkém a zřejmě i Malém náměstí dvě informační audiotabule, které v krátkých časových smyčkách přiblíží návštěvníkům zajímavosti města. Aktuální zprávy do nich radnice přenese pomocí internetu. "Na tento projekt v řádech statisíců korun rovněž přispěla Evropská unie," dodala Štemberková. Podobného průvodce se sluchátky mohou turisté využívat také v Českém Krumlově, který je nejnavštěvovanějším městem na jihu Čech. Ročně jím projde zhruba 1,2 milionu turistů. Turisté zde mají k dispozici 20 přístrojů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio