Prachatice řeší problém se slovenskými Romy

16. září 2004

Město Prachatice má už několik měsíců problémy se slovenskými Romy, kteří do města přijíždějí na takzvané dlouhodobé návštěvy a mají prý negativní vliv na chování místních Romů. ČTK to řekla místostarostka Prachatic Hana Rabenhauptová. O situaci již hovořili zástupci města s koordinátory projektu, který má monitorovat romské lokality v ČR v souvislosti s migrací Romů ze Slovenska po vstupu do EU.

Podle koordinátora projektu Romana Krištofa jsou Prachatice velmi specifické, protože tam žijí téměř výhradně olašští Romové. "Pro nás to bylo velice zvláštní. Netušili jsme, byť se touto problematikou zabýváme, že existuje v Čechách městečko obydlené výhradně jen olašskými Romy," řekl Krištof. Podle něj v Prachaticích nejde o akutní problém. "Shodli jsme se, že to není problém migrace, nýbrž problémy soužití s místní olašskou komunitou s tím, že toto soužití se občasně zhoršuje při návštěvách ze Slovenska," řekl Krištof. Podle místostarostky představují několikaměsíční pobyty slovenských Romů pro město problém. "Vezmu to od odpadu, po bydlení. Zatěžuje to i oddělení sociálně právní ochrany, které například řeší, že jsou tady slovenské děti, které nechodí do školy a podobně," řekla. Dodala, že celá věc se průběžně řeší, radnice požádala o pomoc i policii.

Ve městě, které má 12.000 obyvatel, žije zhruba 200 Romů. Mezi další problémy patří nevhodné chování a zvyšující se agresivita romských dětí a degenerace některých rodů. "To jsou ty problémy, které musíme řešit," dodala Rabenhauptová. Prachatičtí mají svého romského koordinátora a dva terénní pracovníky, kteří se snaží působit v oblasti romských komunit. Již několik let někteří Romové pomáhají v úklidu města. Na konzultaci s koordinátory se zástupci Prachatic dozvěděli, jakým způsobem řeší problémy s Romy jiná města. "Mluvili jsme například i o tom, zda zřídit pro Romy klubovnu," podotkla Rabenhauptová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio