Prachatice otevřou hospic

20. říjen 2005

V Prachaticích se od 1. listopadu otevře první hospic pro vážně nemocné na jihu Čech. V bývalém domově důchodců jej vybudovalo Sdružení sv. Jana Nepomuka Neumanna, jež bude zařízení provozovat. Hospic za více než 70 milionů korun má k dispozici 30 lůžek. O jeho klienty se budou starat lékaři, řádové sestry, ošetřovatelé a další personál.

Zařízení poslouží především těžce nemocným lidem, již jsou v posledním stadiu onkologického či závažného neonkologického onemocnění, a pacientům, u kterých je potřeba zavést a sledovat efektivní léčbu bolesti. Zhruba 40 procent nákladů na provoz zařízení pokryjí platby od zdravotních pojišťoven, malou část bude přispívat klient a zbytek sponzoři. "Hospic přichází na řadu ve chvíli, kdy medicína již vyčerpala veškeré cesty vedoucí k vyléčení. Jeho místo je tam, kde je potřeba citlivě vnímat osobnost člověka v konečných stadiích - většinou onkologického onemocnění, to je v závěrečných fázích života, umírání," řekl ČTK jeho ředitel Robert Huneš. Na každém pokoji je také přistýlka pro blízkého člověka. Budova je bezbariérová, na pokoji je přístup k internetu a televize. Pro nevyléčitelně nemocné jsou připraveny i společenská místnost a kulturní akce včetně tvořivé práce. Hospic vznikl jako nestátní neziskové zařízení. Objekt pro něj poskytla Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Hospic vznikl v domě, kde se narodil sv. Jan Neumann, který je označován za nejvýznamnějšího prachatického rodáka. V době jeho narození, v roce 1811, tu měl jeho otec punčochářskou dílnu. Neumann se stal knězem v Americe; působil jako biskup ve Philadelphii, kde v roce 1860 zemřel. Jde o prvního amerického svatého, který je dodnes považován za zakladatele církevního školství v USA. Svatořečen byl v roce 1977.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio