Prachatice budou mít od května muzeum loutek

7. březen 2006

Muzeum loutek, které v Prachaticích vytvoří ministerstvo kultury, bude pro návštěvníky přístupné od půlky května. ČTK o tom informovala Simona Hradilová z odboru vnějších vztahů ministerstva. Expozice unikátní sbírky loutek a loutkového divadla Národního muzea a dějin českých cirkusů vznikne v budově bývalého archivu na Velkém náměstí. Ministerstvo na její instalaci a úpravy interiérů uvolní pět milionů korun.

"S budováním se již začalo, je dokončen scénář expozice, dokončuje se architektonické řešení, objekt se připravuje na potřebné úpravy, které fyzicky začnou během několika týdnů," uvedla Hradilová. Termín slavnostního otevření je předběžně naplánován na 18. května k Mezinárodnímu dni muzeí, dodala.

Budovu před třemi roky muzeum zrekonstruovalo za desítky milionů korun. Prachatická radnice měla přitom s bývalým archivem jiné plány. Chtěla tam přestěhovat městskou knihovnu, která dosud sídlí ve dvou zchátralých domech. Loni v létě se přitom s muzeem dohodla na výpůjčce. Město se tak nyní bude muset poohlédnout buď po náhradních prostorech, či rekonstruovat stávající objekty.

"Vítám samozřejmě jakoukoliv aktivitu, která podpoří turistický rozvoj ve městě. To, z čeho nejsem nadšený, je, že realizace muzea trvá čtyři roky a čtyři roky je budova prázdná. A za druhé, že se to má dělat v budově, kde vždycky měla být knihovna," řekl ČTK prachatický starosta Jan Bauer.

autor: čro čb
Spustit audio