Práce na zabezpečení zchátralého domu v centru Prachatic zaplatí město

31. leden 2012

Město Prachatice musí zaplatit stavební zabezpečení domu v Klášterní ulici. Vlastník objektu na splnění požadavků statika nemá peníze. Neudržovaný dům čp. 181 v Klášterní ulici v Prachaticích posoudil soudní znalec. Nařídil okamžité provedení prací, které zabezpečí budovu, tak aby nedošlo k újmě na zdraví lidí a ke škodám na majetku.

Závěry znaleckého posudku upřesnil vedoucí prachatického stavebně správního odboru Antonín Jurčo: „Některé části konstrukcí domu hrozí zřícením. Stavem domu jsou ohroženy životy a zdraví osob, případně zvířat, což je podle stavebního zákona důvodem k nařízení nutných zabezpečovacích prací vlastníku stavby. Vlastník stavby v daném případě dle svého vyjádření není schopen potřebné práce sám zabezpečit, čili je povinností stavebního úřadu tyto práce zajistit prostřednictvím stavebního podnikatele.

Radní města Prachatice získali informaci, že majitel objektu má v současné době pohledávky ve výši zhruba půl milionu korun. Vlastník sám přiznal, že na zabezpečení nemovitosti nemá. Zákon v takovém případě ukládá tuto povinnost městu. Zastupitelé Prachatic na pondělním zasedání souhlasili se zaplacením zabezpečovacích prací z rozpočtu města. Ty podle prvotních odhadů mohou stát 600 tisíc korun, ale i víc.

Vymáhat takovou sumu po majiteli objektu soudní cestou ani exekucí nebude mít žádný efekt, rozčílil se při jednání zastupitel Jan Klimeš: „S plnou zodpovědností mohu říci, že jsme velmi bohaté město, protože v podstatě vyhazujeme milion korun. Nevěřím tomu, že někdy nějakou korunu od majitele dostaneme. I když jako učitel historie bych to neměl nikdy říkat, tak teď budeme čekat na posudek, který označí stavbu za ruinu, a budeme se těšit na to, až ji zbouráme. Jinak je to ostuda non plus ultra.“

Posouzení stavebně technického stavu domu čp. 181 v Prachaticích za největší riziko označilo štítovou zeď do dvora, část zdi do Klášterní ulice a stropní konstrukci také směrem do Klášterní ulice.

autor: Václav Malina
Spustit audio