Požár továrny způsobil velké škody

22. duben 2003

Ještě dnes dopoledne dohašovali hasiči poslední lokální ohniska rozsáhlého požáru, který zničil Budějovickou dřevozpracující továrnu v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Oheň vypukl včera odpoledne a příčina zatím není známá.

Požár, který byl jedním z největších za posledních deset let v Jihočeském kraji, se naštěstí obešel bez obětí na životech. Prokurista firmy Jan Hajný nám sdělil, že škody se budou počítat na desítky milionů.

0:00
/
0:00

Požár zachvátil továrnu

Hasiči celou noc hasili požár, který o velikonočním pondělí zachvátil dřevozpracující továrnu v Hluboké nad Vltavou. Příčinu požáru zatím policisté ani hasiči neznají, dopoledne se ale na místo dostavili experti, řekla ČTK mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová.

Podle ní policisté prověřují důvodné podezření na trestný čin ze spáchání obecného ohrožení, za které hrozí až pět let vězení. Rozsáhlý požár pohltil budovy dřevozpracující továrny, která patří firmě Holzwarenfabrik, a způsobil škodu za 40 milionů korun. Nikdo nebyl zraněn. Policie musela evakuovat obyvatele okolních domů. Příčinu požáru nyní zjišťuje speciální tým vyšetřovatelů. V plamenech se ocitl celý objekt továrny, který leží hned vedle vlakového nádraží a je znám jako bývalá sudárna. Nyní se zde vyráběly dřevěné násady na štětce pro zahraniční zákazníky. Zatím není přesně známo, co všechno bylo v továrně uskladněno. Podle některých informací šlo většinou o dřevo, ale byly tam také stroje a zařízení na obrábění a další věci. Někteří lidé tvrdí, že v objektech byly uskladněny i pneumatiky, což se však nepodařilo ověřit. České dráhy musely v pondělí kvůli ohni na čas vypnout trakční vedení na úseku trati z Českých Budějovic do Plzně, která s objektem těsně sousedí. Vlaky však jezdily bez přerušení.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio