Povodně poškodily na jihu Čech nejen sídla lidí, ale také úrodu zemědělců

10. červenec 2009

Červnové povodně na jihu Čech poškodily nebo úplně zničily také letošní sklizeň zemědělců. Škody se týkají polních plodin a travních porostů na ploše několika tisíc hektarů, ale i rybích obsádek a zemědělských strojů.

"Škody na polních a travních porostech dosahují necelých 40 milionů korun, škody na zásobách téměř tří milionů korun a škody na lesních porostech vyšplhaly přes sedm milionů korun. Škody na rybích obsádkách monitorují na zemědělských agenturách ve výši 31 milionů korun a na rybničních stavbách jsou podle získaných hlášení škody ve výši téměř 25 milionů korun. Škody na strojích a stavbách v zemědělství přesahují dva miliony korun," potvrdila ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Hricová.

Vedení Agrární komory rozhodlo o zřízení konta, na kterém budou shromažďovány finanční příspěvky a dary na pomoc zemědělcům zasažených povodní," uvedla ředitelka komory Hana Hricová: "Získaný výtěžek bude určen na zajištění přímé a konkrétní pomoci subjektům agropotravinářského komplexu podnikajícího na území postiženém letními povodněmi. Zkušenosti organizátorů pomoci ukazují, že finanční prostředky jsou v případě kalamit nejúčinnější pomocí. Užití lze libovolně vázat na nejvíce potřebné účely. Konto povodňové solidarity Agrární komora ČR založila na bankovním účtu číslo 230859590/0300."

Spustit audio