Potravinová banka vybírá trvanlivé potraviny a drogerii pro lidi zasažené povodní

20. září 2024 07:39

Přesouvání krabic, šustění tašek a nekončící šramot zní skladem Potravinové banky Jihočeského kraje. Organizace každý den přebírá a posílá desítky darů, které pomáhají lidem v oblastech zasažených povodní. Všichni mají možnost věnovat potřebné trvanlivé potraviny a drogerii, potravinová banka je pak pošle dál.

Pracovnici skladu a distribuce Potravinové banky Jihočeského kraje Haně Dirbákové denně projde pod rukama nespočet kusů potravin, ale i drogerie. „Lidé nám přinesli hlavně čisticí prostředky, hadry na úklid, to je teď nejvíc potřeba. Tady máme i mýdla, rukavice. Všechny tyto produkty vybíráme, budeme je přerozdělovat a posílat lidem, kteří potřebují uklidit ta vyplavená místa,“ ukazuje.

Organizace spustila sbírku pro lidi zasažené povodněmi. Potravinovou banku teď nejvíc využívají oblasti, kde záplavy už nehrozí. „Aktuálně nejvíce řešíme okolí Kaplice, kde voda už opadla a zjišťují se škody a dělají různá sociální šetření. Monitorujeme tu potřebnost napříč celým Jihočeským krajem. I v naší klasické činnosti jsme v kontaktu se všemi obcemi, takže ty nám sdělí, kde je pomoc potřeba,“ vysvětluje ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Šural.

Masové, zeleninové a rybí konzervy, paštiky, instantní polévky nebo třeba přesnídávky a čaje můžou lidé darovat potravinové bance každý všední den. „Hlavní sběrné místo je v Českých Budějovicích v našem skladu v ulici Jaroslava Hůlky. Jsme tu vždy od 7 do 15 hodin, ale pokud to lidé nestíhají, mohou se na nás obrátit a domluvíme se individuálně,“ upřesňuje ředitelka.

Díky lidem, kteří darují potraviny a drogerii, lze dopad povodní lépe zvládnout. Od pátku bude možné přispět i do sbírky v obchodech. Podrobnosti uvádí potravinová banka na svém webu pbjk.cz.

Zaměstnanci každý den naplní desítky tašek a krabic, které putují do oblastí zasažených povodní. „My se přímo s těmi konečnými klienty nesetkáváme, je to zprostředkováno buď skrz nějakou neziskovou organizaci, nebo přímo odbory měst,“ uvádí Hana Dirbáková.

Potravinová banka Jihočeského kraje funguje jak během povodňových dní, tak v průběhu celého roku.

autor: Eliška Pěnkavová
Spustit audio

Související