Porodnost na jihu Čech v roce 2005 klesla

22. únor 2006

V jihočeských porodnicích se loni narodilo 6270 dětí, což je o 99 novorozenců méně než v roce 2004. Na svět přišlo 126 dvojčat a jedny trojčata. Více než třetina dětí se narodila v českobudějovické porodnici, vyplývá z údajů českobudějovického perinatologického centra.

V roce 2005 se v Jihočeském kraji narodilo 6270 dětí z 6141 porodů. Po porodu zemřelo šest dětí a 12 dětí se narodilo mrtvých. "Jsou případy, kterým nelze zabránit. Bohužel se výjimečně najdou případy, kdy by při lepší předporodní péči jak ze strany matky, tak i lékařů bylo možné některé z těchto dětí zachránit," uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Nejvíc dětí se za posledních pět let narodilo v jihočeských porodnicích v roce 2004, kdy jich přišlo na svět 6369. Největší počet dvojčat, 137, zaznamenalo centrum v roce 2001.

Perinatologické centrum zajišťuje péči o nejsložitější těhotenství či předčasné porody a péči o děti narozené při těchto porodech. "Využívání špičkových přístrojů je samozřejmě nezbytnou podmínkou kvalitní péče. Přesto se snažíme zvýšit také komfort a pohodlí rodiček zejména v době těsně před porodem. Pro tyto účely slouží od loňska například nová vířivá vana umístěná u porodních sálů a nově vybavené nadstandardní pokoje," dodal Sák.

Ročně je na českobudějovickém gynekologicko-porodnickém oddělení hospitalizováno průměrně 5500 pacientek. Ambulantní ošetření vyhledá přibližně 25.000 žen.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio