Pořešín nabízí v nové sezoně expozici o životě na středověkém hradě

19. květen 2015

Zřícenina hradu Pořešín na Českokrumlovsku připravila několik novinek. Lidé poznají, jak se na hradě asi žilo ve středověku, dokud stál celý pohromadě, a v muzeu si budou moci na leccos sáhnout. Provozovatelé hradu se inspirovali tím, jak své památky umí zpřístupnit Angličané.

Po příchodu na hrad návštěvníci uvidí nejen postupně obnovované zdi, ale i velké názorné obrazy. Ty ukazují, jak Pořešín asi původně vypadal. „Vycházeli jsme z modelu, který je teď v hradním muzeu. Pro mě to byla překrásná práce, mám rád historii a památky, takže jsem si nic lepšího ani přát nemohl,“ říká autor obrazů Martin Kubala.

Správce hradu Radek Kocanda se při přípravě novinek inspiroval v Anglii. „Viděli jsme takovou expozici ve Walesu a velmi nás zaujala, proto jsme se rozhodli, že zkusíme něco podobného u nás. Nejsou tu klasické panely, ale návštěvník je má zhruba ve výši pasu a uvidí na nich i scenérie z běžného denního života na hradě,“ popisuje.

Dále se otevírá hradní muzeum, kde je například replika ručního mlýnku na obilí, kostým středověkého šlechtice Markvarta I. a zmiňovaný model Pořešína. „Ukazuje, jak hrad vypadal kolem roku 1400. Práce na takovém modelu je poměrně detektivní. My jsme využili zjištění z našeho jedenáctiletého průzkumu,“ dodává Radek Kocanda.

Do června má Pořešín otevřeno o víkendech od 9 do 18 hodin. Od června jej zájemci mohou navštívit po celý týden.

autoři: Martin Pokorný , Andrea Poláková
Spustit audio