Pondělí: Přátelství

18. duben 2016

Vzpomenete si na svého prvního kamaráda z dětství? Kde jste se poznali? Trvá vaše přátelství i v dospělosti? Myslíte, že se dá přátelství navazovat v každém věku?

V jedné písničce, kterou zpívá Petr Rezek, se zpívá, že přátelství je někdy víc než láska. Platí to i podle vás? A co přátelství ze zvířecí říše, podařilo se vám v životě navázat se čtyřnohým parťákem vztah, který byste mohli nazvat přátelstvím?

Přátelství je mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním. Lidé v přátelském vztahu se vůči svým protějškům chovají ohleduplně a chtějí pro své přátele to nejlepší.

Důležitá je také vzájemná upřímnost, důvěra a schopnost empatie; přátelé se svým protějškům mohou svěřit se svými pocity a názory bez obavy, že by za ně byli odsuzováni. V přátelství je také běžná vzájemná nezištná pomoc a touha trávit se svým protějškem co nejvíce času.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.