Pomoc přichází v tomto čase z různých míst. A českobudějovické chráněné dílně VLNA přišla například od mladých lidí, kteří hledali, kde by mohli přiložit ruce k dílu

16. listopad 2020 11:19

Srovnávání špendlíků do krabiček nebo kompletování dílků pro švadleny. S touto prací teď českobudějovické chráněné dílně VLNA pomáhá parta mladých lidí. Každé odpoledne přiloží zadarmo na pár hodin ruce k dílu. Dílna tak dokáže plnit zakázky i bez zaměstnanců, kteří v této době do práce chodit nemohou.

„Někteří opravdu nemohou, protože jsou klienti sociální péče a tyto ústavy nepovolují svým klientům vycházet ani do zaměstnání,“ vysvětluje vedoucí chráněné dílny Jaroslav Klabouch.

Kvůli tělesnému, duševnímu nebo psychickému postižení patří zaměstnanci dílny zároveň do rizikové skupiny. Dílna ale musela dál plnit zakázky pro odběratele i bez pracovních sil.

„Najednou, taková náhoda, cosi jako boží prozřetelnost, nám přivedla do cesty jednoho kamaráda, který přišel s myšlenou, že oni jako skupina mladých přátel by rádi pomáhali někomu, kdo v dnešní situaci pomoc potřebuje,“ naznačuje rozuzlení Jaroslav Klabouch.

Tím kamarádem byl třiadvacetiletý Petr Wohlgemuth.

„My jsme skupina mladých lidí z Církve bratrské, scházíme se obyčejně každý týden v pátek,“ popisuje Petr Wohlgemuth s tím, že i kdyby letos nepřišel koronavirus, stejně by chtěla tato skupina někomu svoji pomoc nabídnout.

„Pro nás je to velmi výrazná pomoc, protože to, co tady tato skupina udělá za tři hodiny, to je výkon, který tady naši zaměstnanci udělají během celého dne,“ shrnul Jaroslav Klabouch.

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online nebo si ji stáhněte do svých mobilů či počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio