Policistům na jihu Čech pomáhají tento týden děti

17. květen 2005

Děti kontrolují od pondělí do pátku společně s policisty v blízkosti škol na jihu Čech dodržování dopravních předpisů. Ukáznění řidiči od dětí dostanou obrázek s rozesmátým autíčkem, za porušení předpisů děti šoféry pokárají. Právě děti se často stávají oběťmi dopravních nehod.

V pondělí se dopravní hlídky zaměřily na řidiče v Českých Budějovicích. "Chceme neobvyklou a zajímavou formou upozorňovat na bezpečnost silničního provozu a zvláště na riziko účasti dětí na dopravních nehodách," uvedla českobudějovická policejní mluvčí Alena Toningerová. Dnes pokračuje akce v Táboře, ve středu pak v Bernarticích, v Lomnici nad Lužnicí a ve Větřní. Ve čtvrtek budou děti chválit či kárat řidiče v Radomyšli, ve Strmilově a v Husinci.

Podle jihočeské policejní mluvčí zaznamenali loni policisté na jihu Čech 9187 nehod v obcích, což je o 607 kolizí více než v roce 2003. Automobily srazily v roce 2004 celkem 244 chodců, tedy o 35 víc než v předcházejícím roce. Čtvrtinu z toho tvořily děti, které utrpěly devět těžkých a 62 lehkých zranění.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio