Policista, který zemřel po útoku v Olešníku, dostal ocenění in memoriam

8. červen 2017

Příští týden by měl stanout před soudem osmnáctiletý mladík, který loni v prosinci v Olešníku zaútočil na dva policisty. Jeden z nich po několika dnech v nemocnici zraněním podlehl. Václava Haaseho ocenil in memoriam policejní ředitel. Medaili získali i další jihočeští policisté.

„Udělil medaili za statečnost našim policistům, a to zesnulému policistovi Václavu Haasemu a jeho kolegovi Jaroslavu Rumešovi. Oba zasahovali loni v prosinci při banálním rodinném konfliktu, který nakonec skončil tak, že útočník policisty těžce zranil. Václav Haase svým zraněním v nemocnici po několika dnech podlehl,“ připomněl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Medaili za záchranu lidského života dostal také David Hrádek z obvodního oddělení v Nové Bystřici. Policejní prezident ocenil jeho zásah po dopravní nehodě, při níž se srazil motorkář s osobním vozidlem.

„Motorkář ležel na silnici, nedýchal, nereagoval, bylo vidět, že má otevřenou zlomeninu. Z kolony aut přiběhl další člověk, bohužel dodnes neznámý, doběhl pro škrtidlo, zaškrtili jsme to a pak jsme se věnovali dalším funkcím, poskytl jsem masáž srdce. Během chvilky motorkář reagoval, odtáhli jsme ho dál od vozidla, fixoval jsem ho a čekali jsme na příjezd záchranky. Bohužel jsem se později dozvěděl, že tu nohu nezachránili, což mě mrzí, ale jinak to prý byla zásadní pomoc, bez ní by prý nepřežil,“ popsal.

Velkou výhodou podle něj bylo i to, že v rámci svého zaměstnání policisty podstupuje školení první pomoci.

autor: hoch
Spustit audio