Pokud chtějí herci nebo muzikanti zkoušet a připravovat nové inscenace, musí se nechat pravidelně testovat

5. březen 2021 10:33

To, co je pro některé zaměstnance novinkou, je pro umělce už několik týdnů samozřejmostí. Firmy a společnosti v Česku musí povinně testovat své zaměstnance na onemocnění covid-19. Výjimku ale mají organizace zřizované krajem nebo městy, mezi které patří například divadla a orchestry.

Testy někteří z nich podstupují už od loňského roku. Jsou pro ně jistotou, že můžou pokračovat v práci. Pokud se umělci chtějí scházet v práci, pravidelně zkoušet a nahrávat desky a videozáznamy, podstupují testy opakovaně. To je i případ Jihočeské filharmonie, potvrdila mi její produkční Kateřina Mondeková:

„My jsme k tomu přistoupili už o týden dříve, než to vláda rozhodla. Ale brali jsme to tak, že je to spíš pro klid všech a jistotu a pocit toho, že nikomu nic nehrozí. Nechceme sedět doma, každý týden se sejdeme, nacvičíme daný program, který máme naplánovaný. Na začátku týdne, před první zkouškou, se otestujeme a zatím máme to štěstí, že jsme z testů vyšli vždycky negativně.“

To nakonec potvrdil i choreograf Tomáš Rychetský, který v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích právě dokončuje balet Mechanický pomeranč:

„To je nádherná věc, že se to může dít a že můžeme zkoušet a pracovat, což je obohacující zvláště v téhle době.“

Pro umělce jsou tedy pravidelné testy vlastně vítanou podmínkou. V Jihočeském divadle s nimi začali dokonce už loni v prosinci, zdůvodnil ředitel Lukáš Průdek:

„Testujeme proto, že výkonní umělci, nebo ti, kteří provádějí autorské dílo, mají výjimku a nemusí z logiky věci nosit roušku. Takže právě ty skupiny, které připravují novou inscenaci a zkouší, už od prosince testujeme, protože jsou vystaveni většímu riziku.“

A ochránit všechny zaměstnance divadla chce jeho vedení i teď, proto testování ještě zintenzivní, jak potvrdil Průdek, testovat se v divadle bude plošně, dvakrát týdně až do odvolání.

Jak ale říkají v divadle i v orchestru, jejich práce dostane teprve ten správný smysl, až ji naživo ocení diváci v sále.

Spustit audio