Poklesla hladina spodních vod, některé obce posilují zdroje pitné vody

9. březen 2017

Na nejvyšších kopcích Šumavy ještě leží sníh, ale v nižších polohách už odtál. V předchozích letech ho bylo málo. Proto v některých místech poklesla hladina spodních vod. Spolu se suchým letním počasím, hlavně v roce 2015, to pro některé obce znamená, že musí hledat náhradní zdroje pitné vody.

„Na Idině pile byla konečně normální zima z našeho hlediska. To tání bylo hladké, rychlé, ale na průtoku v Kaplickém potoku, který teče hned vedle chalupy, to nebylo vůbec patrné. Stejně tak musím říct, že na tocích, které jsem pozoroval, nikde nehrozila povodeň,“ popisuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený, který bydlí na Idině pile.

„My jsme se ve škole učili, že z každé srážky se tak třetina odpaří, třetina se vsaje a třetina odteče. Já teď vidím, že všude jsou lesy a louky mokré, takže evidentně se minimálně ta třetina vsákla a podle mě je to úplně ideální situace po tom roce 2015, že se voda dostává do půdy a dostává se tam pomalu,“ dodává.

Právě od roku 2015 mají málo vody ve Svaté Maří u Vimperka. Letošní zima obci pod Mářským vrchem nepomohla. „Té přírodě ubyly zdroje přírodních vod. Celkově klesly hladiny podzemních vod. U nás to dělá celou jednu polovinu spotřeby vody, takže máme o polovinu vody méně. Zdrojům ani letošní zima moc nepřidala, moc sněhu tady nebylo a v loňském roce se nám vyhnuly všechny vlny bouřek a dešťů,“ říká starosta Pavel Mráz.

Obec má proto připravený velký projekt na nový zdroj vody za Svatou Maří. „Je to ale skoro dva kilometry, takže bez dotace na to nemůžeme nikdy dosáhnout,“ doplňuje Pavel Mráz. Přivést vodu z nového zdroje do Svaté Maří bude podle něj stát zhruba pět milionů korun.

autor: Václav Malina
Spustit audio