Podnikatel bez povolení vybagroval koryto Vltavy

24. květen 2015

Dva zákony porušil podnikatel Zdeněk Čermák. Nedaleko Plané u Českých Budějovic vybagroval bez povolení koryto řeky Vltavy, aby mohl postavit vodní elektrárnu, a vážně tím poškodil životní prostředí. Obec přesto jeho postup schvaluje.

Kromě stavby vodní elektrárny podnikatel opravuje starý jez, chystá rybí přechod a sportovní propusť. Problém je v tom, že vybagroval koryto řeky v úseku necelých 800 metrů. Povoleno přitom měl jen padesát.

„Povodně umocnily nánosy, a tím byly porušené počítané hydraulické spády, výkon elektrárny a celá návratnost projektu. Kdybych s prohrábkou po padesáti metrech skončil, mohlo by to způsobit problémy při povodních,“ argumentuje Zdeněk Čermák.

Za nepovolené vyčištění koryta musel zaplatit pokutu 450 tisíc korun. Podle Radka Kyriána z odboru životního prostředí českobudějovického magistrátu totiž závažně poškodil danou lokalitu. „Odtěžení sedimentu narušilo biotop chráněných živočichů a trdliště ryb,“ uvedl.

Starosta Plané u Českých Budějovic Tomáš Pintér přesto iniciativu Zdeňka Čermáka schvaluje. „Prohloubení koryta pro nás znamená menší šanci na vytopení. A pořád to beru tak, že když chce někdo z vlastních peněz opravit jez, tak to kvituji,“ komentoval.

Česká inspekce životního prostředí hledala s dalšími odborníky nejlepší řešení. Vybagrovaný sediment, který zůstal na břehu, firma odveze, a vrátí tak z části řeku do původního stavu. Vyhloubené koryto ale zůstane porušené.

Spustit audio