Podle Arniky jsou u Mydlovar skladovány toxické látky

26. srpen 2004

Směs, kterou firma Quail používá k rekultivaci odkališť uranových rud u Mydlovar na Českobudějovicku, je podle sdružení Arnika kontaminována toxickými dioxiny. Zástupci sdružení na pondělní tiskové konferenci uvedli, že dioxiny jsou obsaženy v popílcích ze spaloven, které tvoří nezanedbatelnou složku této směsi.

Podle odhadů Arniky končí u firmy Quail až čtvrtina popílků, které jsou vyprodukovány spalovnami v celé České republice. Jednatel společnosti Quail Petr Kaněra tvrzení sdružení odmítá.

V popílcích, které zpracovává firma Quail, jsou podle Arniky řádově gramy až desítky gramů toxického ekvivalentu dioxinů. "To je hodně, pokud si uvědomíme, že množství dioxinů obsažených ve staré ekologické zátěži ve Spolaně Neratovice se odhaduje na asi 20 gramů toxického ekvivalentu dioxinů," uvedl Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika. Dodal, že sdružení má doklady o tom, že Quail zpracovává odpady ze spaloven a to především z brněnské spalovny odpadů, ale i z některých spaloven nebezpečných odpadů. "Naše společnost zpracovává různé druhy odpadů na základě provozního řádu schváleného státními a krajskými orgány a postupujeme přesně podle provozního řádu schváleného krajským úřadem," řekl Kaněra. Doplnil, že rekultivační materiály, které jsou podle něj certifikovaným výrobkem a splňují všechny zákonné předpisy Quail předává společnosti Diamo, státní podnik, která je následně používá k rekultivaci mydlovarských kalojemů. Arnika požaduje, aby byl proveden monitoring okolí Mydlovar na obsah dioxinů a dalších toxických látek obsažených v popílcích ze spaloven. "Mohly by to být rozbory například prachu nebo zvířat žijících v okolí, případně rozbory půdy. Zároveň by měl být stanoven dlouhodobější monitoring," upřesnil Petrlík. Informace Arniky znepokojila starostu Mydlovar Petra Cíglbauera. "Pokud se prokáže, že tam ty dioxiny jsou, tak samozřejmě že bychom chtěli monitoring a vysvětlení, jak jsou ohroženi naši občané na zdraví," řekl. Podle něj je informovanost obce o složení látek používaných k rekultivaci malá, firmy se totiž odvolávají na podnikatelské tajemství. Arnika zpracovala studii, která shrnuje nebezpečí odpadů ze spaloven, a předložila ji ministerstvu životního prostředí. "Podle první reakce soudíme, že ministerstvo tomuto problémů nepřikládá takovou důležitost, jakou to má. Chceme vyvolat setkání s ministrem a přimět ministerstvo aby se situací, kterou považujeme za vážnou, zabývalo," řekl Petrlík. Dalším místem v České republice, kde podle Arniky odpady ze spaloven končily, je hlubinný důl Jan Šverma na Žacléřsku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio